Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou avertisment fanilor de fotbal călători înainte de sferturile de finală ale EURO 2020.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut joi o mai bună monitorizare a meciurilor de fotbal Euro 2020, pe măsură ce cazurile Covid cresc din nou în Europa, alimentate de varianta Delta.
Mii de susținători au voie să urmărească cele patru meciuri eliminatorii care se desfășoară vineri și sâmbătă, cu Sankt Petersburg, München, Baku și Roma ca orașe gazdă, potrivit Euronews.
„Nu este vorba doar despre partidele în sine, ci şi de alte evenimente conexe” competiţiei EURO 2020, a atras atenţia responsabila pentru urgenţe a OMS-Europa, Catherine Smallwood.
OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.
Sute de cazuri au fost detectate în rândul spectatorilor care participă la meciurile Euro care au loc în toată Europa, cu purtători ai tulpinei Delta detectate la Copenhaga și scoțieni infectați și finlandezi care se întorc de la Londra și respectiv de la Sankt Petersburg. Rusia a înregistrat decese record de virus pentru a treia zi consecutivă joi, în timp ce în Marea Britanie – unde vor avea loc semifinala și finala euro săptămâna viitoare – infecțiile cresc în pofida unei forțe puternice de vaccinare.
Ministrul german de Interne a criticat UEFA, organul de conducere al fotbalului european, pentru că a permis 40.000 de fani să urmărească marți campionatul european al Angliei împotriva Germaniei pe stadionul Wembley.
Când a fost întrebat despre decizie, Horst Seehofer a declarat că poziția UEFA este „absolut iresponsabilă”.
„Am suspiciunea că este vorba despre comerț din nou, iar interesul din comerț nu trebuie să depășească protecția populației împotriva infecțiilor”, a adăugat el.
OMS a declarat că numărul cazurilor de COVID-19 în Europa a crescut cu 10% în ultima săptămână, în mare parte din cauza creșterii călătoriilor și a adunărilor în masă, precum și a reducerii restricțiilor.
O preocupare semnificativă pentru țările europene rămâne varianta Delta a coronavirusului, care a fost detectată pentru prima dată în India.
Kluge a avertizat că continentul va fi „dominant de tulpina Delta” până în august și că ratele de vaccinare sunt încă prea lente.
„Va exista un nou val în regiunea europeană a OMS, cu excepția cazului în care vom rămâne disciplinați … și dacă nu vom lua cu toții vaccinul fără a ezita când ne vine rândul”.